Angstklachten

“Mijn kind maakt zich altijd heel veel zorgen over van alles”

“Mijn kind heeft een specifieke fobie”

“Mijn kind heeft faalangst”

“Mijn kind vermijdt sociale situaties”

“Mijn kind heeft scheidingsangst”


“Mijn kind spreekt niet in specifieke situaties”


Dit zijn voorbeelden van verschillende angstklachten die kinderen kunnen hebben. Als de angst het kind belemmert in zijn dagelijks leven, dan wordt de angst gezien als problematisch. Herkent u een van de bovenstaande angsten bij uw kind? Dan kan Praktijk A+ veel betekenen voor u en uw kind.

Het is niet altijd even makkelijk om angsten bij uw kind te herkennen. Bij elke leeftijd zijn de verschijnselen van angst anders. Bij kinderen van de basisschoolleeftijd zijn de verschijnselen bijvoorbeeld: vastklampen aan ouders, huilen, in de broek plassen, driftbuien, moeilijk inslapen, veel wakker worden, in bed plassen, hoofdpijn, buikpijn, soms niet meer praten, zich als een clown gedragen.

Bij jongeren van 12 tot en met 18 jaar zijn de verschijnselen anders. Voorbeelden hiervan zijn: zich terugtrekken, juist risico’s opzoeken, zich arrogant gedragen, onverklaarbare hoofd- en buikpijn, bedplassen, spijbelen.

Geven bovengenoemde verschijnselen u het idee dat uw kind wellicht leidt aan overmatige angst? Dan kunt u bij ons terecht voor een behandeling van uw kind. Daarnaast kunt u bij ons ook ouderbegeleiding krijgen over hoe u kunt omgaan met deze situatie.

Behandeling

Een angststoornis gaat in de meeste gevallen niet spontaan over. Praktijk A+ helpt u en uw kind graag om van de angstklachten af te komen. Ons aanpak betreft een systemische aanpak. Dit betekent dat wij ervan overtuigd zijn dat alle terreinen (gezin, familie, school, vrienden) die invloed hebben op het gedrag van uw kind in beeld moeten zijn om tot een goede behandeling te komen.

Onze Kinder- en Jeugdpsycholoog gaat graag met u en uw kind in gesprek om vervolgens een behandelplan op maat te maken. Ook nemen wij met uw toestemming contact op met school en/of andere belangrijke personen of instanties om het gedrag en functioneren van uw kind in beeld te krijgen.

De leeftijd van uw kind bepaalt welke vorm de behandeling aanneemt. Elke behandeling voor angstklachten bevat elementen uit de cognitieve gedragstherapie. De behandelingen voor de verschillende angsten kunnen iets verschillen van elkaar. Spelenderwijs (afhankelijk van de leeftijd) gaan we aan de slag met het verminderen van de angstklachten. Hoe lang de behandeling duurt is volledig afhankelijk van waar uw kind behoefte aan heeft.

Hier leest u meer over het traject en de vergoeding.

contact